Iværksætteri-snakke dukker op overalt. Eller entrepreneurship, om man vil. ‘ Iværksætteri på skoleskemaet?’. Nogle gange lyder det, at vi mangler iværksættere, og andre gange har vi for mange. Aalborg har fået en start-up cafe for iværksættere. Der er gratis rådgivning hos det offentlige og der findes sågar en iværksætteruddannelse.

Bevares!

Jeg har intet imod iværksættere, men at hype det på den måde – at reklamere så tillokkende – giver igen mening. Det er nærmest ophøjet! Vi risikerer, at trække unge mennesker, som skulle have lavet noget helt andet, i en iværksætter-retning.

Mange af mine gode venner er iværksættere. Jeg holder af dem, fordi de er dem. Det er det enkelte mennesker der giver mig værdi, og af og til bidrager jeg med noget til deres liv. Håber jeg.

Prisen

De succesrige iværksættere jeg kender – og det er heldigvis mange. De knokler. De tager risici. De kæmper med timer i døgnet. De løber om kap med opgaverne – og med konkurrenterne. De prioriterer benhårdt. I perioder bruger de penge, som de ikke har. De forsøger sig frem og nogle gange, slår de sig hårdt. Det er uundgåeligt. De lever deres liv med det primære mål, at få deres idé til at ske.

Det er ikke et job for alle ‘der måtte have lyst’.

Passion

Jeg er vild med passionerede mennesker! Mennesker, der elsker det de gør. Mennesker, der bidrager til helheden med noget de er gode til. Det giver mening for mig, på et meget højt plan! Men om de er iværksættere eller noget helt andet, er fuldstændig ligegyldigt.

Pointe

Min pointe er, at et hverv eller en uddannelse eller en titel – eller hvad det er, der tricker et menneske – ikke bør være dét, der får mennesket til at vælge retning. Derfor mener jeg, at vi skal passe på med at ‘ophøje’ en retning, som det for eksempel er tilfældet med iværksætteri. I stedet kunne vi fokusere på, at mennesker finder lige præcis det liv og den indtægtskilde, der passer bedst til dem.

Læs mit post ‘rette hylde’.

Hjælpeløshed

For et års tid siden sad jeg sammen med en portion virksomhedsledere. Vi drøftede bland andet unge iværksættere – og en fortalte, at der var et massivt pres på kommunen, for at få et iværksætterhus. Så tænker jeg bare ‘STOP’! Hvis det er dét, man som ‘iværksætter’ bruger sit krudt på, så skal man ikke være iværksætter.

Mange måder

Jeg synes ikke det er dårligt, at være iværksætter. Og der er ikke kun én måde at være iværksætter på. Der er utallige opskrifter og ikke noget facit.

Indtil for godt to år siden, havde jeg aldrig hørt om iværksætteri eller entrepreneurship. Helt sikkert mest fordi, jeg har levet i min egen lille boble. Alligevel synes jeg nu, med al beskedenhed, at det dukker det op overalt.

Jeg er klar over, at det til dels skyldes, at jeg har en omgangskreds med en masse skønne iværksætter-mennesker, men alligevel. STOP! Vi hyper jo heller ikke det, at blive bager – eller bankrådgiver – eller butiksbestyrer, på den måde.

Det handler om, at bidrage til at sikre, at mennesket vælger efter hvad der passer til mennesket og kompetencerne, frem for hvad der tilfældigvis lige er ‘oppe’ i tiden!

Et iværksætter-opråb herfra! 😉

7 Replies to “Iværksætteri – stop, bare stop!”

 1. Nej for bankrådgivere, butiksbestyrere og bagere er jo ikke moderne – prøv med lead specialist, key account manager, coach og des lige i stedet. At det så bare er titler der langt hen ad vejen holder på varm luft til at dække over mere simple funktioner, er jo en anden sag. Men hypede og moderne. Det tror jeg nok.

  1. Hvem bestemmer hvad der er moderne? Jeg kan godt komme i tanke om spændende og anerkendte jobs i både banker, bagere og så videre.. 🙂 Og det er, efter min mening, der vi skal hen. Når bare mennesker og funktion passer sammen, så er alt godt 🙂

 2. Fint indspark. Jeg er enig med dig i, at iværksætteri er hypet. Der er for mange Thorborg-fanboys, der ser for meget Løvens Hule derude. Mangler stadig at se et eksempel på, at det fører en solid, nyskabt virksomhed med sig. 🙂

  Når det er sagt, så har jeg svært ved at forstå det negative i at kommuner eller uddannelsesinstitutioner sætter fokus på iværksætteri. Indtil for få år siden har hele uddannelsessystemet været indrettet efter, at man skal ud som lønmodtager i den anden ende. Iværksætter har ikke været en mulighed. Det er en skam for dem, der nu sidder fastklemt i et halvkedeligt job og måske kunne lave noget mere spændende i eget firma.
  Og at kommuner arbejder for at skabe bedre rammevilkår for nye virksomheder, kan jeg bestemt heller ikke se noget negativt i. Er selv selvstændig og bor i en kommune, hvor der ingenting sker på den front, så det vil da være fedt med et dynamisk miljø i nærheden. Den slags kommer kun, hvis personer der skal bruge det involverer sig.

  Så du har en pointe, men du smører for tykt på og glemmer at se det positive i udviklingen.

  1. God pointe! Det er bestemt vigtigt, at fremtidens voksne kender iværksætter-muligheden såvel som andre job-muligheder.
   På den baggrund synes jeg det er super fint, at have fokus på iværksætter-vejen også. Jeg vil blot gerne, at vi undgår, at give den ‘stjerne-status’ og i stedet sætter fokus på, at finde gode match mellem mennesker og job 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Regn den ud :) *