Psykisk Sundhed. Netop de to ord dukkede op hos mig i 2017. Præcis hvornår eller hvorfor, ved jeg ikke. Mit sundheds-begreb er i hvert fald blevet udvidet – og det har jeg reflekteret over.

Hvad er sundhed?

Jeg er vokset op med, at sundhed er det vi spiser. Vi skal spise sundt! Hvad der er sundt at spise, har skiftet over tid. Og det ‘ræs’ fortsætter. Portionerne betydning, er jeg først blevet opmærksom på gennem 20’erne. Og såmænd også hvilke fødevare der indeholder hvad. Nok om det.

I samme årti fik jeg øjnene op for træning. Motion blev vigtigt. Spinning. Svømning. Fitness. Løb. Jeg kunne ikke trække på barndommens ridesportskompetencer, men det ‘at træne’ blev en del af mit liv.

Skavanker

Min krop har gennem tiden fortalt mig forskellige ting. Eller forsøgt. For jeg har ikke lyttet! Jeg vidste ganske enkelt ikke, at kroppen har sit eget sprog. Et sprog uden ord.

Når en del af min krop ikke fungerer, så skyldes det ikke ‘at, sådan er det bare’ – nej, tværtimod, så beder kroppen mig om, at agere anderledes. Årsagen til skavanker, er (i langt de fleste tilfælde) handlinger, som min krop ikke er skabt til at acceptere.

Søvn

En af mine første ‘aha-oplevelser’ var søvn. Det er ikke mange år tilbage. Og vejen dertil er stadig pinlig, at berette om. Søvn var den laveste prioritet for mig.

Søvn kom for mig dengang først efter arbejde, venner, træning, kærlighed, fritidsinteresser, familie. Den nævnte prioriteringsrækkefølge (bevidst og ubevidst) er ikke helt skæv. Arbejdet øverst – Familien nederst. Familien er der jo altid! Eller?

Jeg drak meget energidrik, og jeg sov altid hurtigt, som en sten. Også lige efter indtagelsen af enorme mængder koffein. Jeg var træt. Og tryg. Glad. Hvert fald det meste af tiden. Men – sammenhænge er mange – det er ikke super simpelt.

Alle de gange jeg har trænet kl. 23, ovenpå en mængde energidrik, for så at gå i seng og stå tidligt op. Jeg behøver vist ikke skrive mere..

I Niels Vium’s fremragende podcast-serie, ‘MindCast’ deler jeg flere synspunkter – det er MindCast nummer #013

Naivitet

Jeg er i voksenlivet blevet bevidst om, at jeg er i nogen grad er naiv i forhold til mine medmenneskers hensigt. Flere mener, i høj grad. Naiv klinger negativt, men pyt med det.

I mit udgangspunkt, er jeg overbevist om, at andre mennesker vil mig det godt. Da jeg blev bevidst om det, besluttede jeg, at jeg ville holde fast i den tilgang til livet, og ikke lade mig ‘forurene’ af omverdens frygt og mistro. Så hellere modtage ‘tæsk’, som det sker for mig af og til.

Hvad putter vi ind?

Vi bliver, hvad vi putter ind! Den sammenhæng, har jeg først for nylig, tænkt på den måde. Om end, det er logisk.

Jeg har i mange år italesat, at ord kun er 20 pct. For nylig berettede Danmarks stilhedsekspert, Bastian Overgaard, til mig, at ord er 7 procent af vores sprog. Og så slår det mig. Vores bevidsthed er jo også kun en lille procentdel af ‘os’. Så når vi ‘leger’ (bevidst eller ubevidst) med vores psyke, bør vi være varsomme.

Jeg besluttede lige der – i mit indre – at jeg vil værne om min psykiske sundhed, i højere grad, end jeg hidtil har gjort.

Hvorfor?

Fordi, at netop det er sundheden, over dem alle. Den er vigtigere end søvn. Vigtigere end sund mad, og mere vigtig end træning.

Glæde

Glæde overskygger alt det med kost, motion og søvn. Uden den, dør vi. Uden den, halter den psykiske sundhed. P syke og fysik hænger uadskillelig sammen.

Det er derfor, at vi taler om, at nogle mennesker, kan leve ‘usundt’ et helt liv, og alligevel blive gamle. Måske de både ryger, drikker, knokler, bor med ringe muligheder for hygiejne og så videre. Glade mennesker.

Så. Hvorfor er psykisk sundhed ikke er fag i folkeskolen?

Det ville være klogt af samfundet. Tænker jeg. Jeg kender ikke tallet, men vi bruger vist en del ressourcer på, at hjælpe mennesker, med psykiske skavanker.

Jeg ved ikke, hvad jeg ikke ved

I takt med, at jeg har fundet frem til, hvor meget jeg ikke har vidst, er min interesse steget og jeg har tilegnet mig yderligere erfaring og viden, og jeg holder af, at teste ting på mig selv.

Og jeg har mødt mennesker. Lagt mærke til historier og sammenhænge. Hvor mange skæbner der idag ‘døjer’ med noget. Alvorlige ting. Fysiske. Og psykiske. Mig selv inklusive.

  • utilfredshed
  • stres
  • angst
  • kræft
  • depression

Bevidstheden om, hvad jeg ikke har vidst, har gjort mig bevidst om, hvor meget der endnu må gemme sig, som jeg ikke ved. Det glæder jeg mig til, at erfare og lære. Måske ved du noget, som du vil dele   ❤️

2 Replies to “Psykisk sundhed”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Regn den ud :) *