Køkken-alrummet er hjertet i mange hjem! Det er her familien samles og her man forkæler sine gæster. Hverdagsaktiviteter foregår her; der laves lektier, drikkes rødvin, leges – der laves mad og der slappes af.

Rummet skal fungere optimalt og de mange aktiviteter stiller krav! Krav til indretning, materialevalg og funktioner.

9 TIPS

  1. Lav rummet hyggeligt! Du skal føle dig hjemme her. Mange mennesker prioriterer et stort køkken-alrum, af hensyn til mulighed for mange gæster. Det er en super god idé, men husk blot at designe det således, at du i hverdagen kan udnytte pladsen til andre ting. Både for at integrere gode funktioner og udnytte pladsen, men også for samtidig at skabe den hygge, der giver bedre kvalitet til ophold i hverdagen. Hverdagen er de fleste dage.. <3
  1. Tænk viktualiefunktion i dit køkken! Enten i form af et decideret viktualierum – alternativt et viktualieskab, en ekstra dyb bordplade med jalousilåge eller lignende. Ud over at være gavnlig til opbevaring, skal det bruges til at gemme de fleste store køkkenmaskiner væk. Både fordi det sjældent er pænt at se på mange af dem (selvom de kan være flotte), men også fordi de ofte er så store og høje, at de ikke kan være i almindelige skuffer. En anden pointe er, at du vil bruge dem mere, når de er nemt tilgængelige. Husk derfor strøm i din viktualiefunktion.
  1. Gennemtænk godt dagslys! Når vinduerne placeres, så tænk på, at store vinduespartier kun er flotte, hvis ikke de konstant er lukket af med gardiner. Vælger du alligevel meget store glasfacader, så husk på at varmen strømmer ind og vægpladsen mindskes. Overvej evt. solafskærmning i form af skodder eller et overdækket areal. Mindre højtsiddende vinduespartier og vinduer mod nord, giver et godt indirekte lys. Uanset behovet for yderligere dagslys, anbefaler jeg et elektrisk ovenlys, for at bibringe god ventilationsmulighed.
  1. Gør rummet lækkert for gæster! Lav et område som indbyder til, at mennesker der ankommer første gang, kan stå eller sidde der. Det skaber ro når der kommer nye mennesker i huset – både for dem og for dig! Det kan være en muret bænk i et vinduesparti, et par barstole ved køkkenet, et højt bord eller en anden zone som ikke er hverken spisebordet eller arbejdssektionen i køkkenet.
  1. Lav en zone til dagligdagshygge! Det kan være til legetøj, TV eller læsehjørne – alt efter den enkelte familie. Zonen kan skifte karakter alt efter hvor du er i livet – og den gør, at du udnytter den plads, der anvendes til det meget lange bord, når der er mange mennesker.
  1. Prioriter god akustik! En dårlig akustik er frygtelig. Den kan skabe så meget ubalance, skænderi, stress, børn der får skæld ud, gæster der ikke gider besøge og så videre.. Jeg anbefaler at prioritere en god akustik før udseende. Vælg et loft, tæpper eller vægbeklædning, der gør akustikken god. Lyt til eksperter.
  1. Elektrisk lys skaber stemning! I Danmark er der mørkt en stor del af året og det er vigtigt at rummet kan tilgodese både hyggesituationer og situationer, hvor der er behov for arbejdslys. Spots er fint, men lamper hygger! Kombiner derfor de to ting og vær opmærksom på, hvilke lyskilder du vælger. Rådfør dig med en lysekspert. Vælg fx lamper over dit spisebord monteret i en skinne – så du får en løsning der duer til både hverdagsbordet og det lange festbord. Lav to eller tre grupper til lyset, så der kan tændes en bordlampe eller standerlampe alene som hyggebeslysning. Monter gerne lysdæmper på arbejdslyset i køkken-området, så det kan anvendes i hygge-situationer.
  1. Planlæg rodet! Skal køkkenafsnittet skærmes lidt? Skal vasken, hvor der ofte står lidt opvask eller andet rod, placeres væk fra center af køkkenets ø? Har du brug for et sted til papirer eller til at gemme ladere, Ipads osv.? Gennemtænk din hverdag – og lav evt. en funktionsvæg, hvor du kan gemme ting væk.
  1. Gør det nemt! I hverdagen er mange af os styret af, hvad der er nemt. Derfor kan en lille fejl i indretningen, få relativt store konsekvenser. Bygger du fx en muret bænk med en lækker hynde, hvor du tænker børnene kan have en sofafunktion i alrummet og du kan læse eller sidde med computer – og glemmer du så en stikkontakt – da vil familien ofte tage andre vaner ind i stedet. Placer derfor stikkontakter de steder hvor det skal være muligt, at lade items op, at lade pc – der hvor standerlampen kommer til at stå eller til din bordlampe på skænken.

Held og lykke med dit hjerterum 🙂 

2 Replies to “9 tips til husets hjerte: køkken-alrummet”

  1. Hej Ditte
    Vores køkken er ( meget ) lille ( 10 m2 ) Lågerne er malet hvide ( blank ) Deruover har vi et hvidt overskab ( landkøkkenstil fra Ikea . Bordplade i hvidolieret fyr . Der er et temmeligt slidt skakternet ( sort/hvid) vinylgulv.
    Spisebordet er et gl fyrtræsbord ( smalt ) med en skuffe i den ene side +kurvestole .

    Jeg kunne godt ønske mig et nyt køkken i en smuk mørk-dæmpet blå ( ikke stærk blå) men min mand er slet ikke med på ideen . Måske bliver det for mørkt da det vender mod nord ?
    Håber du kunne få tid at give nogle ideer ? På forhånd mange tak

    Venlig hilsen
    Birgit

    1. I forhold til terrasse og sommer-aftensol er det helt ideelt. I får den sene sol om eftermiddagen – og aftensolen.
      Hvorvidt I får middagssol, afhænger naturligt af hvor præcis syd er. Og hvor mange vinduer I sætter i facaden.

      Jeg synes det er en MEGET god ide med et ovenlysvindue.
      Pga. morgen og middags-sol – og også pga. at vi også vil have solen ind om vinteren.

      Type og placeringsmuligheder for ovenlys, afhænger af jeres tagkonstruktion.
      VELUX har mange fine typer – og husk at få et elektrisk – det hedder ‘integra’ – så kan I nemlig anvende ovenlysvinduet som udluftningskanal – og det har de fleste meget stor glæde af på varme sommerdage – eller blot når solen varmer rummet så meget op – og huse i dag er meget godt isoleret!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Regn den ud :) *