Venner og bekendte har ofte spurgt mig om et chef råd. Altså min mening til hvordan de, i en given situation, skulle agere overfor deres leder. Det har bragt refleksioner om, hvordan jeg ser en god medarbejder.

Vi taler om hvorvidt en leder er dygtig eller ej. Det samme gælder medarbejdere, som på samme vis kan udfylde rollen godt eller mindre godt.

Her får du konkrete råd og et par eksempler!

Er du et problem?

Hvis din leder oplever dig som et problem, bidrager du ikke positivt til holdet. Lederen har dig til at løse opgaver og problemer – ikke til at være et. Dermed ikke sagt, at du ikke ind imellem må bære et problem videre til din leder, men gør det ikke uden selv, at have forslag til en løsning!

I kirken til vielser synger vi, at enhver skal bære egne byrder, og kun dele dem, hvis de bliver for tunge. Det samme gælder i jobrelationen.

Lederen løser ikke vigtige opgaver!

Måske er der flere opgaver, end der er tid til at løse dem. Og menneskers prioritering er forskellig. Det kan være vildt frustrerende, hvis du står i en situation, hvor du har brug for, at din leder løser en opgave. Måske er den endda essentiel for, at du kan komme videre med dit arbejde! Essentiel for, at du kan være produktiv og udfylde din rolle. Husk her på, at din prioritering og dine behov er ikke andres. Heller ikke din leders. Derfor kan du med fordel sætte dig i lederens sted, når du afgør eller overvejer vigtigheden af en opgave. Lederen har måske 25 opgaver som er vigtigere end din!

Giver du plus til teamet?

Mennesket er flokdyr. Vi har behov for, at føle os som en del af en gruppe. Derfor taler vi os ind i den gruppe, som vi gerne vil høre til, eller den gruppe, som vi har mulighed for at høre til. Det kan gøres på en måde der er positiv for gruppen og omgivelserne, eller det kan blive negativt. Hvis du gerne vil være en god medarbejder, skal du give plus til teamet. Du skal bidrage positivt til, at tingene lykkes – og når lederen kigger på sit hold, skal du være en af dem, der gør holdet stærkt og bedre og bidrager til, at målene indfries. Også de menneskelige mål. Og husk: ord er den mindste del af din kommunikation.

Her kommer en historie fra god ven. Lad os kalde hende Ida.

For nylig fortalte Ida mig, at hun havde taget nyt job i teamet. Et job tæt på ledelsen – og pludselig havde hun forstået, hvorfor ledelsen agerer, som de gør. Det var virkelig svært for hende fordi, at hun nu føler sig udstødt af hendes elskede kolleger. De så hende nu pludselig som ’lederens kæledække’, og det var jo slet ikke hendes opfattelse af situationen. Den øgede indsigt, havde blot givet hende en forståelse, som havde bevirket en ændret adfærd. Hun havde besluttet sig for, at hun ikke længere ville tale med om ’ledernes fejl og mangler’ og i stedet valgt, at give plus til teamet og gøre sin del af indsatsen for, at de fælles mål bliver nået. Min konklusion på historien blev, at det så sandelig lød ensomt, men godt. Specielt fordi, at flere kolleger muligvis vil følge efter – og mest fordi, at Ida’s egen hverdag var blevet mere positiv – og det havde Ida’s familie allerede fået at mærke. Det er tankevækkende!

Tag ansvar

Du er ansat til at tage ansvar. Selvfølgelig for at løse dine opgaver, men så sandelig også ansvar for din egen trivsel. Du kan analysere hvad der skal til for, at du fungerer bedst. For at du er mest produktiv. Mest kreativ. Mest effektiv. Og du kan vælge selv, at finde ud af hvordan du kommer derhen. Det er dit kald alene! Lederen bruger nemlig lige så meget tid på at tænke på sig selv, som du gør. Jeg hørte for nylig, at vi bruger minimum 80% af vores tankekraft på, at tænke på os selv. Om det er 100% korrekt, ved jeg ikke (eller måske bare 80 😉 … ) – og det er i og for sig også irrelevant. Essensen er, at det er begrænset hvor meget du kan forvente, at din leder fikser for dig.

Og så er vi tilbage til at vi bør sørge for os selv, før vi sørger for andre. Mange bruger ‘den med flymasken’! Du kan også læse mit første blogpost, hvor jeg forklarer hvorfor jeg mener, at verdens samlede lykke vil øges hvis vi opfører os egoistisk.

Eksempel

Jeg sad engang med en god ven. Det var forår 2010. Jeg husker det som var det i går. Hun græd. Det var søndag – og vi havde haft en virkelig god fest dagen forinden. I morgen var det mandag. Hun følte sig presset på sit arbejde og havde virkelig brug for en pause. Hun er den pligtopfyldende knokler type, som altid gør det godt. Altid! Jeg forsøgte, at vende situationen om og forklarede hvorfor jeg mente, at hendes leder ville blive glad for, at hun blev væk et par dage. Alternativet var jo, at lederen skulle træffe beslutningen… Og så er det vel både sundere og klogere og bedre for forretningen og relationen, at valget træffes af den der har udfordringen. Hun var modig og gjorde det!

Produktivitet

Har du tænkt over hvordan du er mest produktiv? Eller fokuserer du udelukkende på, at være effektiv og hurtig og få noget for hånden?

For eksempel altid, at holde tom indbakke!

Tendensen er der, og uanset hvor meget du taler og skynder dig skal du vide, at det der tæller i sidste ende er, om du indfrier de forventninger, der er til dig. Altså, ikke den tomme indbakke. Det er produktivitet det handler om. Så hellere få indrettet dit arbejde, så du udnytter dit potentiale og leverer dit uundværlige bidrag til værdikæden. Det er dit ansvar.

Det er derfor, at det for mig var en virkelig god idé at starte dagen i dag med en løbetur. Især fordi, at jeg inden løbeturen fik svaret en række beskeder – og fik clearet min hjerne efterfølgende, inden dagen fortsatte. Andre dage, er det ideelt, at løbe en tur midt på dagen, eller starte morgenen i svømmehallen. Jeg elsker også, at prioritere en walk’n’talk med mig selv og mit headset, hvor jeg kan ringe ud. Det er også derfor jeg ofte arbejder fra forskellige lokationer. Det kan være lokationer som inspirerer, eller blot fordi jeg trænger til, at være helt alene med mit arbejdsredskab. Computeren 😉 Det er også derfor jeg nogle gange tager en tung opgave hjemme med morgenmaden, fordi jeg så får clearet min hjerne efterfølgende i badet. Og så er dagens første store opgave allerede afsluttet. Det handler altså ikke om, hvor du er tilstede hvornår, men om, at du rent faktisk er til stede! Og om, hvordan du udnytter dit fulde potentiale bedst muligt til at skabe den største produktivitet. Kun du kender svaret!

Tal fra fremtidsperspektivet

Hvis du ved, at din leder ønsker en bestemt udvikling – for eksempel, at I behandler jeres kunder på en ny måde, eller at kulturen ændres – så kan du med fordel agere og tale ud fra, at det allerede er sket. En af nøglerne til forandring er nemlig, at tingene bliver som vi siger de bliver! Ved at leve efter fremtiden, så skaber vi den selv.

Lederen fjerner problemer. Så med mindre du ønsker nyt job, så lad være med, at være et af dem 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Regn den ud :) *