Dét er en af de få ting, vi kan sætte to streger under! Alligevel træffer nogle nybyggere beslutninger om deres terrasse på et ufuldstændigt grundlag – i hvert fald efter min vurdering.

Alle vælger selv

Der er ikke én rigtig løsning! En morgenterrasse er et must for nogen – for andre ligegyldigt. Udelivet i Danmark er begrænset til relativt få måneder om året, og de fleste familier vil gerne have en terrasse med aftensol. Det giver god mening, da eftermiddage og aftner er det typiske tidspunkt hvor en dansk familie har tid til at være ude.

Min kæphest

Jeg har rådgivet familier om byggeri i ca. 12 år på nuværende tidspunkt og jeg har fået mig nogle kæpheste.. Én af dem er, at mennesker får placeret deres primære terrasse optimalt. Alle ved hvor solen går ned – hvordan kan det alligevel være så svært?!

Nordvest

Om sommeren i Danmark – de måneder hvor der er god sandsynlighed for at sidde ude om aftenen -der er solen i nordvest, når den går ned. Har man orienteret terrassen mod sydvest, så går det fint, selvom solen i den inderste krog vil være væk før solnedgang. Har man derimod placeret terrassen mod syd – og der er MANGE der tænker “sydhave” – så skal man typisk om på den anden side af bygningen før man får aftensolen.

Eget valg

Det er naturligvis enhver nybyggers helt eget valg! Det jeg synes er ærgerligt, er de familier som, efter de har bygget, har fortalt mig, at de ikke har været opmærksomme på den “detalje”. Der er så mange huse, som har en lille aftenterrasse på den anden side af bygningen. Der kan man “gå over hvis man vil nyde aftensolen”! Og det får man jo aldrig gjort!.. Så den står der og griner imens man kommer meget mindre ud, end man ellers ville have gjort.

123 Replies to “Hvor går solen ned”

 1. Hey, sjovt..netop en af de pointer du kom med til vores første møde “hvorfor vi dog ville vende huset sådan?”…øhh vi ville jo have sydvendt have!! Du fik os hurtigt overbevist om det var forkert, om vi ikke hellere ville have en have med eftermiddags- og aftensol. Hver aften i løbet af sommeren glæder vi os over din “indblanding”….at du (modsat andre husfirmaer) turde udfordre os og få os til at tænke over tingene endnu engang. TAK FRA OS 🙂

  Mette og Søren (fra aften-solterrassen)

  1. FEDT at I er glade for beslutningen! Det er jo helt ok, at vælge sydhave – bare ærgerligt hvis man forventer en god aftenterrasse der. Husker tydeligt mødet – og synes også at huske, at der behov for en vis vedholdenhed og argumentation 😉 Bare FANTASTISK når mennesker er åbne for input – TAK for det!

  1. Kære Henrik
   Undskyld, at jeg har overset dit spørgsmål.
   Det er min oplevelse at danske familier er glade for at have en aftenterrasse, med aftensol, om sommeren, og hvor der er nem adgang fra husets centrale rum. Og så er det jo helt individuelt, hvor meget der er ‘at lege med’, alt efter grunden, terræn, omgivelser – bolig og økonomi. Og hvad mennesker ønsker og prioriterer 🙂

 2. Hej Ditte,

  Min kæreste og jeg har kigget på hus, hvor haven er vendt mod nordvest, hvad tænker du om det?

  1. Kære Anne
   Hvor skønt! Jeg går ud fra at der er direkte adgang fra jeres primære rum (køkken/alrum/stue) til haven, og det betyder jo, at I får en dejlig sommer-aften terrasse. Når det er sagt, så anbefaler jeg at vurdere lyset INDE i huset. Det er nemlig vigtigt for os, at vi får en god mængde dagslys ind – også om vinteren, som fx i dag, hvor der har været sol i danmark – men den er hurtigt væk, og når ikke til nord-vest.
   Hvad prioriterer I? Er det mulighed for terrasse mod syd/øst på anden side af huset? Måske et lille morgen-terrasse-bord, hvis I er til det 😉
   Lys inde i huset? Hvis der kun er vinduer mod nordvest, kan I undersøge, om der kan sættes flere vinduer i – alternativt ovenlysvinduer, eller glas til de tilstødende rum, hvor lyset måske kan strømme ind?
   Håber I kan bruge mit svar?

   1. Kære Anne – tak for link.
    Jeg har kigget på huset. Terrassehjørnet er fra vinkel sydvest til nordvest. Si I får altså den sene aftensol, og I får også solen når den rammer mellem syd og vest.
    Køkkenkarnap vender mod morgensol, og lyset vil være lækkert om formiddagen i køkkenet.
    Lysindfaldet er optimeret ved, at køkken-alrummet går igennem huset på tværs og der er lys fra flere sider.
    Indkørslen er bred og der er nok ikke stor sandsynlighed for, at I vil få glæde af en morgenterrasse der. Til gengæld er der plads ved gavlen ud for værelserne. I kan forlænge terrassen ned forbi galven – og evt. skabe hygge med grønt plantebælte og nogle lamper der afskærmer mellem sydhavenn og indkørslen. På den måde kan græsplænearealet måske skifte karakter indeni jer fra at være forhaven, til at være sydhave.
    Og så for at bruge det område endnu mere… Afluk ud mod vejen – fx kan I etablere en frugthavne og hvis I har mindre børn, kan legeområde integreres her. I kan overveje at isætte to ekstra vinduer – et fra hvert børneværelse. Evt. med dør? Min erfaring er, at mennesker i høj grad anvender de arealer der er nemme at anvende. Og det vil give god kvalitet til børn / teenagere at have en mere privat loungeterrasse – og det vil styrke sammenhæng til den primære terrasse.
    Den sidste ide: et par ovenlys – eksempel tvivlling-løsning fra VELUX – med en god bred skakt vil åbne op og trække sydsol ind i køkken-alrum.
    Held og lykke med husbeslutningerne 🙂
    Bedste hilsner Ditte

 3. Kære Ditte
  Vi skal til at bygge hus, men kunne godt bruge nogle andre øjne til at se på vores løsning, da vi ikke har fået nogle indput fra vores egen arkitekt. Kan du måske hjælpe?

 4. Kære Ditte

  Vi er ved at skulle bygge hus – og er i den forbindelse faldet over din side her. Håber du vil hjælpe med et svar på om placering af vores hus er optimal.

  Grunden har indkørsel fra syd/syd-vest. Vi ønsker at bygge et vinkelhus, hvor der er facade(vinkel mod vej) og længe mod nord/nord-øst.
  Vi er i den forbindelse i tvivl om vi få gavn af eftermiddagssol og aftensol på vores terrasse som ligger i “læ” i vinklen (mod nord/nord-øst).
  Er solen i de gode sommermåneder så høj at vi alligevel vil få sol selvom huset lukker en smule af for retning stik vest.

  Jeg kan evt. sende materiale til dig på mail 🙂

  mvh.
  Claus

  1. Kære Ditte (retter lige tekst)

   Vi er ved at skulle bygge hus – og er i den forbindelse faldet over din side her. Håber du vil hjælpe med et svar på om placering af vores hus er optimal.

   Grunden har indkørsel fra syd/syd-vest. Vi ønsker at bygge et vinkelhus, hvor der er facade(vinkel mod vej) og længe mod nord/nord-øst.
   Vi er i den forbindelse i tvivl om vi få gavn af eftermiddagssol og aftensol på vores terrasse som ligger i “læ” i vinklen (mod vest/nord-vest).
   Er solen i de gode sommermåneder så høj at vi alligevel vil få sol selvom huset lukker en smule af for retning stik vest.

   Jeg kan evt. sende materiale til dig på mail 🙂

   mvh.
   Claus

   1. Kære Claus
    Tak for din besked. Jeg vil gerne hjælpe jer.
    Send grundplan og situationsplan til dm@kfs-boligbyg.dk – evt. tlf. nummer. Så vender jeg tilbage til jer.
    Mvh Ditte

    1. Hej Ditte,

     Hvad gav du af svar til Claus? Vi skal også til at bygge og har vendt huset på samme måde tror jeg. Vi har valgt et t-hus, hvor vinklen ud fra K/A ca ligger mod nord/øst, hvor vi også får terrasse og have. Vil vi få en smule aftensol eller vil huset skygge for solen?

     1. Hej Maria
      Jeg fik indblik i deres projekt og gav input på det.
      Jeg sender dig en mail med essensen fra det.
      Håber du kan bruge det 🙂

 5. Hej Ditte,

  Jeg håber du kan hjælpe med et lille spørgsmål.
  Vi overvejer at bygge selv og har fundet en rigtig fin grund, samt et lækkert hus dertil.
  Vores have vil være vest vendt, ligeledes vil vores store køkkenalrum være vest vendt.

  Er dette optimalt? Vil man savne lys i rummet, eller er det meget normalt at have det vest vendt?

  1. Hej Ditte

   spændende indslag.
   som jeg tænker det er en sydvendt køkkenhave en god ide ifht mange soltimer til planterne og en bred vestvendt terasse til aftensmaden, hvor solen går mest ned i vest i forår og efter og går ned i nordvest om sommeren og sydvest om vinteren 🙂

   Hvad tænker du om det?
   Mvh Jonas

 6. Hej Ditte.
  Vi har et kig på en grund hvor terrassen med udgang fra køkkenalrum ville komme til at vende mod nord/vest -mest vest. Da det er den eneste måde huset kan placeres på, vil vores køkkenalrum være gennemgående i huset og kun med vinduer mod terrassen. Vil dette være dumt i forhold til lyset indenfor eller kan det hjælpe med en lystunnel/vindue?
  Mvh. Lene

  1. Hej Ditte. Tusind tak for dit svar. Vores køkken er ikke gennemgående så vi får desværre kun meget lidt sol fra øst/syd ind i køkkenet via vores entredør. Er derfor i tvivl om hvor meget et ovenlysvindue ville gavne hvis det vender mod vest/nord? Tænker umiddelbart en tunnel vil give mest lys?

   Mvh. Lene

   1. Hej Lene
    Jeg ville isætte en tvillingløsning (dobbeltvindue) eller 2-3 enkeltvinduer – ikke en tunnel – men rigtige ovenlys med en specialbygget skakt der åbner op.
    Også selvom den vender mod vest / nord.
    Bh Ditte

 7. Hej Ditte

  Vi skal til at bygge hus på en lidt special grund. Vi har vendt og drejet huset adskillelige gange og roteret rundt på dit indvendige rum! Vi synes det er rigtig svært st placere huset på grunden så vi kan få fuld udnyttelse af aftensolen… har du lyst til at kaste et blik på?

 8. Kære Ditte,

  Jeg har netop set din blog og din viden om solen og ideel placering af huset. Vi har netop fået tegnet et super lækkert hus og var godt igang med at indhente tilbud på bygning af hus da vi kommer i tvivl om vi får optimal udnyttelse af aften solen. Må vi sende en tegning af huset til dig og få din vurdering og anbefaling?

  Vi vil sætte super stor pris på det 😉

  Pft.

  Vh

  Jesper

 9. Hej Ditte Maria
  Kunne du evt også være behjælpelig med vores situation? Vi er tvivl om hvor husets skal placeres på grunden, da grunden er lidt speciel.

  Jeg kan sende dig skitsetegningen af grund og husets placering.

  På forhånd tak.

   1. Hej Ditte.
    Er det mon stadig muligt at få dit blik på en tegning, som vi har brugt rigtig mange timer på?
    Vi har købt en grund, som vender med udsigt til Limfjorden mod nord-nordvest. Og vi er så bange for at tegne forkert/have overset nogle problematikker i fht. solens gang. Vi synes det er rigtig svært at finde visualisering af de “mørke måneder”.
    Vh. Karina

 10. Pingback: history essay help
 11. Pingback: mba essay help
 12. Pingback: live essay help
 13. Pingback: order viagra usa
 14. Pingback: cialis pay pal
 15. Pingback: black viagra
 16. Pingback: cialis daily cheap
 17. Pingback: valtrex suspension
 18. Pingback: tamoxifen iud
 19. Pingback: metformin tylenol
 20. Pingback: gabapentin ernia
 21. Pingback: flagyl goldfish
 22. Pingback: diltiazem cd 240mg
 23. Pingback: effexor insomnia
 24. Pingback: cozaar recall 2018
 25. Pingback: ramipril lactose
 26. Pingback: stromectol cost

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Regn den ud :) *