Ejerledet familievirksomhed

Hvordan er det, at lede en familie virksomhed? Fyldt med fordele og ulemper – efter min erfaring, flest fordele. Måske er der en grund til, at man ender hvor man gør? Jeg tror det er rent tilfældigt..

Tilfældighederne former én. Og jeg er stolt. Og jeg stolt af, at jeg tør at være stolt.

Job hos far

Det startede som et studiejob – på vej mod journalistuddannelsen. Jeg kæmpede med at finde min plads. Jeg sugede viden til mig. Jeg skabte resultater. Det var hårdt arbejde – og det er det stadig. Der skulle opbygges relationer til kolleger og de uformelle linjer blev udforsket og gav udfordringer.

Nogle af de største udfordringer

– frigørelse fra kollegers “hvad kan hun” og “hvad skal hun”. Helt naturlig – en kamp der skal kæmpes

– gennem handlinger at lade andre vide, at min far og jeg ikke er enig om alt – og at det er helt okay

– at være en del af en gruppe uden at være det 100% – der er ting som ikke deles med mig

– at blive chef for mennesker der er ældre og har større anciennitet end mig selv

– at smide jantelov og ydmyghed og turde følge intuition

– at sige stop til samarbejder der ikke fungerer

Kærlighed og hårdhed

At have min far som læremester er fantastisk! Han forstår, at balancere på et fint knivblad – hvor han rummer og giver omsorg, samtidig med, at han skubber til grænserne igen og igen. Han signalerer, gennem handlinger, at han tror på mig.

Del af ledelsen

At blive en del af en ledergruppe med min far og andre, har været en kæmpe udfordring. At forstå hvor stor en procentdel af tiden der bruges på “relationer”, “snak” og “taktik” for at få tingene til at flaske sig som man ønsker – med den bedst mulige proces. Dét er spændende.

Direktør

At overtage direktør-titlen var forfærdeligt. Ikke på grund af det ansvar som følger med. Det ansvar både følte og forvaltede jeg i forvejen. Men på grund af titlen – og følelsen af, at nogle mennesker pludselig synes “at det var da fint”. Den mentalitet har jeg stadig udfordinger med at rumme.

Generationsskifte

At gennemføre generationsskifte samtidig med, at gennemføre et turn around, er benhårdt. Det kræver en ordenlig portion TPL – “tro på lortet”. Det kræver positivitet, arbejdssomhed og et godt sovehjerte. Samtidig en viden om – og ikke mindst en følelsen af – at det værste der kan ske, ikke er så slemt endda.

Rummeligheden! Den er vigtig. I relationer mellem mennesker – og specielt i en proces hvor der skal samarbejdes om et hjertebarn.

Min far blev ansat

Vi har lige gennemført “generationsskifte, step III” – og jeg ejer nu virksomheden. Jeg lavede en ansættelsesaftale til min far. Dét var mærkeligt. Sindssyg mærkeligt! Min far er ansat i virksomheden i nogle år endnu. Jeg føler mig enormt heldig fordi den proces er gået så godt. Heldig, dygtig og priviligeret. Og jeg værner om dét og passer på det i bevidstheden om, at det ikke er en selvfølge.

Så kom vi hertil

Jeg reflekterer over disse ting fordi jeg for nylig sagde ja til at komme ud og fortælle om mine erfaringer med generationsskifte. Forståelsen af, at vi nu er nået hertil, kommer snigende. I går smed vi regnskaber ud for alle årene – og nu er der pludselig nogen som kan få glæde af de erfaringer jeg har samlet op.

Nemt at gå to skridt op ad stigen

Jeg har et klart billede af generationsskifteprocessen. En stige der er mellemhøj. Jeg ser den er sort. Det er en simpel stige – sådan en man nemt kan flytte rundt på. Der er langt mellem trinene. Der står en mand forneden og kigger op langs stigen. Han har et behov – en udfordring han skal have løst. Han skal have overdraget sin virksomhed. Han ser optimistisk på stigen og kravler op af de to første trin. Det er nemt og føles fantastisk – han er ved at løse udfordringen. Han kravler længere og længere op. Pludselig ryster benene lidt og der er langt ned. Nu er der kun to trin tilbage. Det hele føles nyt og underligt og ukendt. Det er her min far står nu. Udfordring løst – og hvad så nu?

Først og fremmest taknemmelighed – og endnu et par års samarbejde om virksomheden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Regn den ud :) *